Stiže esport akademija

Esport je sve popularniji, a ako ste mislili od rekreativca postati pravi profesionalac u videoigrama u tome će vam svakako pomoći esport akademija koja uskoro kreće s radom u Hrvatskoj. Kako će sve izgledati i primaju li ljude koji samo žele povećati svoju vještinu kako bi pobijedili brata ili prijatelja, pitali smo Lovru Nolu, direktora akademije i Damira Hoylu Blumenscheina, voditelja esport akademije.

Za početak, kako je došlo do ideje za osnivanje akademije za esport i kada ona kreće s radom?

“Akademija je osnovana, ali još uvijek nismo izašli u javnost sa svim detaljima. Još razrađujemo neke detalje vezane za tečajeve, sponzore i partnere. Machina već postoji kao akademija za programiranje videoigara. Oduvijek smo bili pioniri i gurali u neka nova područja koja još ne postoje u Hrvatskoj. Prije 5-6 godina kada smo stvarali game dev akademiju, nitko se u Hrvatskoj nije bavio takvom vrstom edukacije. Isti pristup imamo i kada se radi o esport akademiji. Vidimo da, kroz 3-4 godine kada esport u Hrvatskoj zaživi u punom opsegu, će se svi pitati gdje da nabave igrače i kako da ih filtriraju. Zato moramo već sada početi graditi taj sustav. Cilj akademije je da u budućnosti profesionalnim timovima pružimo odličan kadar koji neće samo biti vješt u igri, već će biti istreniran po pitanju stavova koje trebaju imati za neku timsku igru kao što su preuzimanje odgovornosti, timski rad, komunikacija i sve što jedan tim treba imati.”

Kada govorimo o akademiji, hoće li ona biti ustrojena poput neke škole nogometa ili više biti akademija u smislu učenja novih znanja?

“U principu i jedno i drugo. Mi se vidimo kao centralno mjesto gdje će se doći informirati svi oni koji žele nešto postići u esportu. Znači nije važno radi li se o igračima, timovima koji traže igrače, sponzorima koji bi htjeli uložiti u neki tim, roditeljima koji se brinu o tome provode li njihova djeca previše vremena igrajući igre. Mi želimo biti centar za informacije. Cilj nam je informirati javnost, a unutar svojeg poslovnog modela nudimo i tečajeve. Svaki tečaj će se fokusirati na jednu igru i trajati između mjesec i pol i dva. Unutar tog tečaja želimo da bude čim manje predavanja i teorije, a čim više igranja”, kaže Lovro pa nastavlja:

“Ako imamo deset polaznika, podijelit ćemo ih u dva tima po pet i svakom timu dodijeliti jednog kapetana. Svaki tim prije svakog meča mora odrediti strategiju, način komunikacije, kako će igrati. Cijelo vrijeme će ih nadzirati trener koji će kasnije detaljno analizirati snimku i ukazati na pogreške. U drugom meču se mijenja kapetan tima i nekome drugome se daje prilika da donosi odluke i osmisli strategiju.  Kroz to konstantno mijenjanje uloga, nadamo se da ćemo te igrače bolje isprofilirati. Nekome možda ne odgovara uloga vođe, već uloga podrške drugim igračima. Želimo svakome naći njegovu idealnu ulogu”, objašnjava Lovro.

Ostatak intervjua pronađi na 100posto portalu.